Našičke ljetne noći

Sinoć je na središnjem gradskom trgu održana posljednja ovogodišnja ‘Našička ljetna noć’. Našičane i druge goste kod pozornice u centru grada, kao i na okolnim ugostiteljskim terasama, zabavljali su članovi KUD-a ‘Izvor’ iz Donje Motičine. Program su započeli svojom “himnom” Motičino, moje drago selo, a u nastavku su se predstavile mlađa i starija skupina, Tamburaški sastav kao i pučki pjesnici Antun Mihaljević i Stevo Glavaš koji su pričali motičke priče. Mlađa folklorna skupina  plesala je “Slavoniju”, a starija skupina izvela je plesove Slavonije, Baranje, Bilogore i Posavine. Nije izostala niti bogata gastro ponuda u kojoj su bili domaći kruh i kolači, ponuda suvenira i pića, a posjetitelji su mogli ostaviti i dobrovoljni prilog za rad ovog vrijednog KUD-a.

S obzirom na to da je ovo bila posljednja ‘ljetna noć’, direktor Turističke zajednice Grada Našica Srečko Perković zahvalio je svima koji su sudjelovali u programu, kao i gostima i gledateljima koji su svakog petka dolazili u centar grada, a posebno je zahvalio Gradu Našicama koji je financirao ovogodišnji program na trgu. Perković je zahvalio i ugostiteljima koji su sudjelovali u gastro ponudi te medijima koji su svojim izvještavanjem popratili ovu manifestaciju. Podsjećamo, ovog su ljeta na našičkim ljetnim noćima nastupili Acoustic band iz Našica, Instinkt iz Osijeka, Plagijat iz Slavonskog broda na “Bikerskoj” noći, Čarobnjaci iz Orahovice na “Ribarskoj” voći i “Noći umjetničke keramike”. U folklornom programu, na Našičkoj ljetnoj noći nastupili su KUD Tamburica iz Velimirovca i KUD Izvor iz Donje Motičine. Od ostalih sudionika, spomenut ćemo članice DND-a Našice i članove Udruge starih sportova Slavonac Našice koji su u nekoliko navrata na trgu pekli popularne lepinje – ‘langošice’.

I Našičani uživali u ‘kinu pod zvijezdama’

Novost u gradu ovog ljeta bilo je i ljetno kino u organizaciji Doma kulture, odnosno Radija Našice. Tijekom srpnja i kolovoza, filmske predstave prikazivane su na otvorenom, na ljetnoj pozornici pored dvorca Pejačević. Prikazivani su uglavnom animirani filmovi koji su u ‘kino pod zvijezdama’ privlačili uglavnom mlađu publiku, ali i mame, tate, bake i djedove …
Prije projekcija, Radio je pripremio i kraći glazbeni program, a u projekt je bila uključena i policija u zajednici. Naime, prije svakog filma, gledateljima je pušten promotivni video spot o prevenciji nasilja nad djecom na Internetu. Ljetno kino bilo je ‘pun pogodak’. Tako su naime komentirali posjetitelji kojih je u prosjeku bilo 200-tinjak po svakoj predstavi. Poslužilo je i vrijeme i filmovi su pušteni svakog petka, kako je bilo i planirano. Prikazano je osam filmova, odnosno ukupno je na ljetnim filmskim predstavama bilo oko 1.500 posjetitelja. Ukoliko vremenske prilike dopuste, posljedni film na otvorenom u ovoj sezoni bit će prikazan u petak, 30. kolovoza u 20.15.

Možemo reći da smo ove godine bili izuzetno sretni što se tiče vremenskih prilika jer su gotovo svi sadržaji na otvorenom održani kako je bilo planirano. Izuzetak je jedino koncert Tamburaškog sastava Fijaker koji je trebao biti održan na Lapovcu u sklopu Festivala avanturističkih sportova, a zbog lošeg vremena je prebačen na 12. lipnja, Dan Grada i Urbarijska ljetna noć koja je trebala biti održana danas, no otkazana je također zbog lošeg vremena.

Očekuje nas bogata jesen

Ono što nam predstoji već za 10-ak dana je Festival Dani slavonske šume s vrlo bogatim programom i dva velika koncerta. U petak, 6. rujna, u ‘Noći festivala’ na pozornici pored dvorca Pejačević nastupit će Tamburaški sastav Fijaker i Krunoslav Kićo Slabinac, a u subotu, 7. rujna, u Našicama će ponovno, nakon dosta vremena, nastupiti Baruni! Kako je rekao direktor Turističke zajednice Grada Našica Srečko Perković, to je samo uvod u bogatu jesen koja je pred nama!