Turistička zajednica Grada Našice
Image default

2. „Večer vina u Perivoju” jedinstvenim sadržajem oduševila mnogobrojne posjetitelje

U prvom mjesecu nove godine, kada gotovo sve „utihne”, Grad Našice u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Našica i Udrugom voćara i vinogradara Našice odlučio je organizirati, a kako navode, i stvoriti tradiciju manifestacije „Večer vina u Perivoju”. Tako se prošle subote održalo drugo izdanje ovog događaja koje se ove godine „popelo” i stepenicu više.

Cilj ove manifestacije bio je, uoči blagdana sv. Vinka, prezentirati domaća vina isprepletena dijelovima iz našičke, točnije povijesti obitelji Pejačević. 2023. godine obilježava se i 100. obljetnica smrti Dore Pejačević stoga je HKD „Lisinski” Našice u suradnji sa Zavičajnim muzejem Našice odlučio prikazati 12 scena živih slika iz njenog života. Vinska šetnja Perivojem mnogobrojne je posjetitelje provela okusima i mirisima domaćih vina s obronaka podno Krndije, prisjećajući ih, odnosno upoznavajući ih sa zanimljivostima Perivoja, a za glazbeni dio večeri bili su zaduženi učenici i profesori Osnovne glazbene škole Kontesa Dora.

Tradicija za generacije

Krešimir Kašuba, gradonačelnik Grada Našica s nekoliko se riječi osvrnuo na ovu, sada već možemo slobodno nazvati, tradicionalnu manifestaciju.

„Jedan od ciljeva ove manifestacija je da ona postane tradicionalna stoga smo nastavili s „Večeri vina u perivoju” i ove godine i siguran sam da smo podigli stepenicu više. Također, cilj je i promocija Grada Našica u smislu popularizacije našičkog vinogorja te Enosophije kao vodeće vinogradarske kuće, Udruge voćara i vinogradara Našice te lokalnih OPG-ova. Moram naglasiti kako ove godine obilježavamo 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević, prve hrvatske i druge europske skladateljice, stoga je ova večer posvećena njoj što smo mogli vidjeti kroz vinske postaje i žive slike iz Dorinog života.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Predsjednik HKD-a „Lisinski” Miroslav Šarić naglasio je kako su ove godine, u suradnji sa Zavičajnim muzejem Našice organizirali žive slike.

„Ovo je drugo izdanje ove manifestaciji, a sudjelovali smo i na prvom u suradnji s našičkim Zavičajnim muzejem. Ove godine je Muzej, na čelu s ravnateljicom Silvijom Lučevnjak te knjižarskom – savjetnicom Renatom Bošnjaković, pripremio 12 scena živih slika iz života Dore Pejačević. Treba napomenuti kako su žive slike dramsko – likovni žanr koji se koristio od sredine 19. pa sve do kraja istog stoljeća, a one su za svoje motive imale mitove, religiju i razne nacionalne simbole. Kroz 12 postaja prikazujemo život Dore Pejačević, od njezinog rođenja do kraja života. U živim slikama sudjeluju članovi HKD „Lisinski”, odnosno njena kazališna sekcija kao i folklorna, a odjeveni su u kostime iz tog razdoblja.” – rekao je predsjednik Šarić

Zvonimir Katavić, vinarija Katavić, izjavio je kako od „Večeri vina u Perivoju” prvenstveno očekuje dobro druženje i upoznavanje posjetitelja s vinima ovog kraja te uživanje u domaćim delicijama. Nakon vinske šetnje posjetitelji su mogli uživati u veselim zvukovima Stravianae benda te, naravno, odličnim vinima i bogatoj gastro ponudi.

Povezane objave

Brkovi održali izvrstan koncert na 15. Moto susretima u Našicama

admin

Plaketa za Najljepši Advent u Hrvatskoj stigla u Našice

admin

Minea izvrsnim koncertom zatvorila ovogodišnje izdanje našičkog Adventa

admin

Na ovoj web stranici koristmo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i analitike koja nam služi za poboljšanje korisničkog iskustva. Prihvaćam Pročitaj više