Turistička zajednica Grada Našice

O gradu

admin

Kratka povijest grada

Našice se prvi puta spominju 1229. godine, a svjetovni gospodari su bili Abe, David Lacković, Ivan Korvin, Ivan i Nikola Gorjanski te iločki knezovi Ujlaky. U crkvenom pogledu vlasnici su bili templari, ivanovci i franjevci. Našice su bile pod Turcima u 16. i 17.stoljeću. Pred točno 230 godina našički posjed kupuju grofovi Pejačević i drže ga sve do 1945. godine.

U Našicama treba razgledati crkvu sv. Antuna Padovanskog, knjižnicu Franjevačkog samostana znanstvenog značaja s 10 inkunabula, stari dvorac grofa Pejačevića iz 1811. godine građen po uzoru na postdamski dvorac Sanssouci te mauzolej i kapelicu grofa Pejačevića iz 1881. godine uz koji se nalazi i grob kontese Dore. Podsjetimo se tko je Dora. Kontesa Dora Pejačević školovana je u Dresdenu i Munchenu i rano pokazala iznimnu glazbenu darovitost. Učila je violinu i glasovir te u svom kratkom životu postala prva hrvatska skladateljica čiju glazbu izvode diljem svijeta. U dvorcu Pejačević, u kojem su rođena i dva hrvatska bana, danas je smješten Zavičajni muzej sa sobama posvećenim značajnim osobama našičkog kraja, zatim etnografska zbirka te poseban odjel lončarstva. Okružuje ga park s mnogobrojnim vrstama autohtonog i egzotičnog drveća i grmlja. Zaštićeni je hortikulturni spomenik s umjetnim jezerom iz pretprošlog stoljeća. Turizam se u Našicama zahvaljujući zemljopisnom položaju i ljepoti našičkog kraja u kojem se tipična slavonska ravnica spaja sa brežuljkastim dijelovima Krndije što je pridonijelo razvoju lovnog i ribolovnog turizma.

Što još treba pogledati u Našicama i okolici?

Ribnjak u Našičkoj Breznici

Ribnjak u Našičkoj Breznici udaljenih svega 10 km od centra grada koji je pred 99 godina osnovao grof Pejačević. To je carstvo šaša trstike i ostalog vodenog bilja u kojem obitava bogati ptičji svijet: sveprisutne patke, gnjurci, kormorani, trstenjaci, sjenice…. Som od 20 kg ili šaran od 10 kg nisu nikakva rijetkost.

Templarska crkva u Martinu

Maštu mnogih posjetitelja probudit će posjet svega 3 km od centra Našica, a u kojem su boravili križari i početkom 13. stoljeća izgradili romaničku crkvu sv. Martina koja je jedina potpuno sačuvana templarska crkva u Hrvatskoj.

Poučni park Bizik

Posjet poučnom parku Bizik u Našicama bit će poseban doživljaj, jer vas očekuje veliki broj egzotičnih i domaćih životinja.

Jezero Lapovac

Možete otići i uživati u prirodi umjetnog jezera Lapovac, a ako je toplo možete se čak i okupati. Lapovac je udaljen oko 3 km od centra grada.

Preporučamo da si odvojite vikend ili se odlučite za poslovni skup ili jednostavno predložite učiteljima vaših đaka boravak u Našicama i našem lijepom hotelu Park s ljubaznim osobljem i odličnom gastronomskom ponudom.

Ako ste samo u prolazu svakako posjetite dvorac Pejačević i park koji ga okružuje i odmorite se u sjenici uz Dorina paviljona, a ako odlučite provesti vikend ili dolazite poslom u Našice dio vremena možete provesti i na sportskim terenima.

Na ovoj web stranici koristmo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i analitike koja nam služi za poboljšanje korisničkog iskustva. Prihvaćam Pročitaj više